FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

torsdag 27 maj 2010

Analysdilettanternas mästare


Analyserna av Kung Fotbolls spel, "det gröna fältets shack" har övertagits av skribenter som försöker agera som aforistiker då de förvanskar referaten. Aforism brukar i bästa fall leda till tankeväckande hos läsarna. Men icke, nu blandas i stället citat, känslor, okunskap till en diarré-liknande grogg. Den mest uppseendeväckande bartendern agerar helt fritt just nu i kvällstidningen Expressen och heter Marcus Birro. Han serverar törstande fotbollssupportrar med allehanda prognoser uppbyggda på en självsäker ingress och en motsägelsefull epilog. Flustret är stort men de som fastnar är oftast bara kommenterande fanatiker. Häromdagen tog Birro steget fullt ut och nedvärderade även helgens vanliga pilsnerdrickare.
Efter Inters vinst i årets Champions Leauge tog han chansen att byta ut passen på några av världens bästa fotbollsspelare via sin blogg-artikel i SportExpressen.
Rubriken löd: "Det här är hela Italiens upprättelse." 
Programenligt efter en mängd påståenden och antaganden avslutar han med:  
"Det här är en seger för alla oss med blödande hjärtan och trofast kärlek till ett land som aldrig upphör att fascinera".
Italiens bidrag till startelvan var noll spelare.
Däremot bidrog Argentina med fyra spelare, Brasilien med tre, Holland, Camerun, Rumänien och Makedonien med vardera en spelare. Inte ens tränaren José Mário dos Santos Félix Mourinho låter särskilt italienskt, helt i sin ordning då hans ursprung är portugisiskt.
- Marcus Birro du och jag vet att fotbollen är störst inom familjen idrott, men den kräver inte och gör den inte större då dilletanterna för dess talan. Dessutom bidrar du till mera split hos de grupper som har svårt att sätta rätt nationalitet på Zlatan Ibrahimovic', det räcker med att svenskar, bosnier och kroater grälar. Enligt dig så är han för närvarande spanjor och tidigare italienare.