FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

lördag 10 december 2011

Kan man önska en
författningsdomstol i Julklapp?

Den svenska folksuvärenitetsprincipen som doktrin för att demokratiskt styra landets medborgare, har tydligt bevisat att doktrinen behöver en ny demokratiutredning, där fokus läggs på bristen av en författningsdomstol. Just för att "vår demokrati" saknar en instans där varje medborgare kan få lagen prövad.

I dag prövas lagarna av lagrådet som i sin tur inte har något överprövande mandat. Önskelistan innehåller även kravet på ett införande av ett straffrättsligt tjänstemannaansvar inom all offentlig verksamhet. Mot dessa verksamma är i dag bl.a. JO-anmälningar verkningslösa.

Svensk politik bedrivs i dag utan rättsligt ansvar, något som inom juridiken kan liknas vid exculpation. Just detta begrepp är synnerligen adekvat, då våra folkvalda genom att tillhöra en viss grupp slipper straff och socialt och moraliskt klander.

Inom rättsväsendet har man redan i bedömningen exculperat barn upp till en viss ålder. I Sverige är 18-års ålder den övre gränsen. Så unga barn har för låg moralisk kompetens och för liten förmåga att tänka rationellt för att de ska vara straffbara - trots att enskilda barn mognar tidigt och andra sent.

Man kan utan djupare analys uppfatta att våra 100-tusentals statstjänstemän valt att juridiskt bli bedömda som tonåringar. Varför? Varför valde vi några av dem, i min enfald trodde jag att våra valda vuxna beslutsfattare inte saknade förutsättningar för förnuftsstyrt handlande - och därför inte behöver skyddas av andra lagar än våra.

Ett utmärkt exempel till alla förnöjda läsare: om någon med större inflytande än skribenten, framställt motsvarande önskelista före 1986, och denna önskan anammats, kan man på säkra grunder utgå i från att Palmemordets brottsutredning gett ett annat resultat.

Om inte - hade merparten fällts och ersatts av mera noggräknade individer.

Alla inblandade i brottsutredningen på chefsnivå, gav exculperandet ett mångfacetterat ansikte, där man i första hand minns en av tonårsgängets ledare Hans Holmér, viftandes med "pickadolvern".

Enbart i skydd av obefintligt straffrättsligt tjänstemanna-ansvar kan man bygga sandlådor/frälsestånd för beslutsfattare och brottsutredare som hittills snart kostat tre kvarts miljarder bara för "Palmelådan".


Kommer svenskarna
att få Europas sämsta
pensioner i framtiden?
Gott folk, Fredrik och  jag undrar om ni också
är oroliga för era pensioner
Det stundar hårdare tider för den europeiska befolkningen, såväl för hög som låg, förutsatt att du inte är svensk parlamentariker eller högre statstjänsteman. Den europeiska ekonomiska och monetära unionen, som bygger på samordnade instanser och med gemensamma lagstiftningar vilket skulle skapat motståndskraft mot yttre påverkan, insåg inte att det största hotet skulle komma inifrån, från EU:s egna “fria” fungerande finansmakter.

Därför kräver först nu den Europeiska bankmyndigheten (EBA), att Europas banker inom unionen, skall uppnå en kärnprimärkapitalrelation på 9% under nästa år. D.v.s., i korthet att bankerna skall ha en rejäl buffert för framtiden.

För 35 år sedan trodde inte heller svenska folket att det största hotet skulle komma inifrån. Hotet kan inte tydligare bevisas då regeringarna velat låta resultatet av medelklassens hårda skattetryck, enbart sippra till de mest utsatta, för att i stället flöda över till de motsatta.