FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

onsdag 16 maj 2012

Handelsminister Ewa Björling räds ej varandes en ko på isen
Handelsminister Ewa Björling, gör ett tidigt försök  före valet att 
tända den lågan för regeringens migrationspolitik

Handelsministern utlovar inom kort ett underlag för ett nytt styrt politiskt tänkande runt Alliansens kärna "arbetslinjen". Hon tror sig överraska medborgarna med unika beräkningar i ett redan unikt land. Försöket ger i stället skenet av en sista falnande låga från regeringens migrationspolitik.


I en artikel publicerad i DN den 12:e maj, läggs fokus på något så suddigt som ”mångfald stärker välståndet”, den är signerad handelsminister Ewa Björling.

Moderaten Ewa Björling, bör vara försiktig då hon även skrev under en debattartikel gällande vapenaffären i Saudiarabien, då visste hon ingenting - nu är hon tvärsäker. Fredrik Reinfeldt brukar knappast tillåta mer än en ko på isen. 

”En procentenhets högre andel utrikes födda i arbetskraften ökar i genomsnitt exporten med nio procent". Det är handelsminsterns skötebarn "Projekt Kosmopolit", som bidragit med devisen. Faktasiffror skall alltid ifrågasättas och värderas, men i det här fallet får vi vänta ytterligare tills den utlovade bevisföringen offentliggörs i reda siffror. Under tiden rubricerar undertecknad studien som ännu ett kapitalförbränningssystem från det styrande heliga förbundet.





Det mest unika med sannolikheten är att de ”nio procenten”  tillkom i provbänken under tre år och publicerades redan 2009, samma år som vår export sjönk med sexton procent.

Mellan raderna kan man inte utröna att projektet gödslar en betydligt lönsammare nisch än de angivna nio procenten. Kosmopolit försörjer i dag sex företagsnätverk med en inte oansenlig mängd anställda, samt drygt 700 medlemmar, varav endast 40% av de inblandade exporterar någon form av svensktillverkade produkter.

7000 företag inom näringslivet har stått som målgrupp för att skapa devisen som även innefattar en ökning av exporten med otroliga 7 miljarder kronor. Enligt min bedömning är det huvudsakligen den del av exporten som går under övriga varor, som i första hand ligger till grund för studien, vilka står för 11,7 procent av totalen. Övriga basvaror som innefattar verkstads, skogs-, stål- och gruvindustrin, samt den kemiska industrin har förtjänstfullt försörjt moder Svea och hennes undersåtar under hela föregående seklet, förutan kostsamma projekt som Kosmopolit.

Må vara att även undertecknad kan finna en kärna i påståendet, men när handelsminister i samma andetag uttrycker att vi utanför studien, bör inse att utan denna lilla exklusiva skara skulle exporten avta och välfärden försvinna, bör hon tas i örat av migrationsminister Tobias Billström, alternativt lämna posten.

Billström borde har läst in de tre offentliggjorda metoderna för att beräkna invandringens effekter. Därigenom kan han under uppläxningen förtydliga Jan Ekbergs, ”Cash-Flow modell”, Kjetil Storeslettens, ”Investeringsmodell” samt Lars Janssons, ”Solidaritetsmodell”. Dessa studier påvisar en negativ balans från 17 miljarder upp till drygt 200 miljarder/år. Studierna täcker tidsperioden 1983-2002. Man kan med fog anta att siffrorna för dagen, inte har reducerats, eftersom Sveriges befolkningsökning i nuläget består av 77% invandrare.

För balansens skull, negativ balans är inget specifikt för invandrare, man skulle kunna nå liknande siffror för en mindre grupp svenskar om man selekterar urvalet inom ett specifikt glesbyggdsboende, vilket snarare är till ekonomisk nackdel för den senare gruppen.

Det vore politiskt hederligare att diskutera projekt liknande Kosmopolit, som ett nödvändigt ont i stället för att dölja dagens socialekonomiskt usla lösningar bakom deviser utan säkerställda argument. Lösningen bör än så länge ses som en gräddfil för utlandsfödda företagare och en kostbar frisering av arbetslösheten bland utländska akademiker.


Vad som ställs i skuggan av denna satsning är den del utlandsfödda vilka har svårast att få fotfäste på den svenska arbetsmarknaden, dessa är även på väg att bli den största gruppen. Den gruppen har ett hinder i att just tillväxten i Afrika inte hämtat sig efter finanskrisen. Undantaget är oljebranschen i vilken svenska företags konsulter klarat sig bra på egen hand.

Siffror i sammanhanget som kan stärka tvivlet härrör sig från startåret 2007. Då fanns det nästan 100000 innevånare i landet födda i Irak, med en export på 340 miljoner. Lilla landet Färöarna, bidrog det året med några hundratal landsmän i Sverige, antalet till trots skulle dessa enligt "tesen Björling " bidragit till svensk export med 310 milj?

Eftersom Irak besitter en stark tillväxtpotential etablerade sig Exportrådet 2009 i Irak som fjärde kontor i Mellanöstern. Rådet rekommenderar en starkare offentlig närvaro, allokering av extra resurser för verksamheten, samt genomförande av affärsdelegationsresor med politisk representation för att befästa den svenska närvaron i landet. Tror någon skattebetalare att vi kan påräkna en granskning av Projekt Kosmopolit med redovisade siffror från Exportrådet? 

Förmodligen inte, då det absolut lönsammaste alternativet är givetvis konsulter med Irakiskt medborgarskap. I andra stora mottagarländer skapas nätverken på eget bevåg mellan migranternas företag och deras hemländer. I ett pressmeddelande från regeringskansliet, uttalar Andreas Hatzigeorgiou att dylik verksamhet inte existerar i vårt land.

Om inte Björling vill ha fler kor på isen, bör inte hon eller Billström sätta likhetstecken mellan human invandring och bättre ekonomi, utan återgå till den gamla hederliga arbetskraftsinvandringen baserad på efterfrågeöverskott.

Slutligen det är fler än undertecknad som inte tror på Ewa Björlings siffror. Hon har utlovat en hundra procentig exportökning från 2010 fram till 2015, dessa siffror verkar HDI (Human Development Index) inte tagit fasta på, då HDI:s prognos räknar med en ytterligare utförsåkning för oss svenskar och vår välfärd fram till 2030. Vi antas backa från en tjusig femtonde placering till den lite mindre hedervärda 45:e strax före Libyen.

Förmodligen är HDI:s tre hörnstenar - livslängd, utbildning och inkomst, parametrar som inte inkluderas i Ewa Björlings "svenska välfärd".

Inga kommentarer: