FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

lördag 14 maj 2011


Kulturpennan granskar lindansarna

Har precis lämnat ett inlägg till Newsmill. Länk: Får se om gräsrotsperspektivets synvinkel går igenom nålsögat. Det brukar väl vara så att då man skriver om en synål, är det alltid någon enögd djävul som känner igen sig. Har just uppmärksammat att det svenska konstnärskollektivet anser sig förfördelade. "2010 års kulturutredning skapar inte den frigörelse som den fria konsten kräver". Detta trots att propositionen för 2011 innefatttar 9 012884 tkr, att fördela på: kultur och trossamfund, medier och idrotten.

Jag i de närmsta illitterat, ser denna visionära önskan som ett konststycke utan substans. Om något vill stå på egna ben så måste nog det skapande benet stöttas av ett eget andra ben benämnt egenfinansiering, för att fenomenet skall lämna krypandet i barnkammaren.

 //Under tiden som kvarnen "Newsmill" maler, kanske den icke enögda medborgaren kan hålla till godo med tidigare synpunkter från kulturpennan.

fredag 13 maj 2011

Rasretorik och solkiga sedlar

Riksbanken har i vår presenterat motiven till bland annat den nya 200-kronors sedeln. Jag undrar om Hjalmar Branting, trefaldig statsminister och fredspristagare, varit på tapeten? För många är han en gigant.Personligen funderar jag över om hans tidsperspektiv varit omvänt i förhållande till NSDAP, hade han då inte bildligt talat burit en brun skjorta vid allsköns debatter? Nu är inte läget sådant, så jag tog kontakt med pressekreteraren vid Sveriges Riksbank, Susanne Meyer-Söderlind, i ärendet. Hon har bollat frågan vidare till riksbanksfullmäktige men eftersom jag inte orkar vänta på svar, så kommer här mina funderingar.