FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

torsdag 18 februari 2010

Mäster Anders & Finansfolket

Läste en dag Annette Kullenbergs krönika i "Stockholm City" (nedlagd), innehållande moderna flyttningskommandon på krogen Mäster Anders, direktiven utförda av söta servitriser. Den förtjusande servitrisen beordrade vänligt men bestämt att efter varmrättens inmundigande skulle bordet överlåtas till ett större och lukrativare sällskap.
Inte nog med det - mitt under kaffet upprepades denna underbara servicepolicy. Annette Kullenberg och hennes sällskap fick alltså uppleva etikens knäböjande inför profiten, både fysiskt och emotionellt.
AK saknar den mänskliga värmen på Kungsholmen, den värme som hon mindes från sin tid som en liten tjej. Krogen MA, mindes hon som en ”tredjeklassare”, helt följdriktigt då de flesta haken på Kungsholmen alltid serverat knegare på Stockholms arbetarmalm numero ett.

Hon hade ingen erfarenhet av att man på den tiden blev serverad nubbe på bricka i kön, men erinrade att Harald Norbeli nämnt detta i någon publikation. Denna praktiska serveringsmetod var även undertecknad brukare av i början av 60-talet. Denna unika möjlighet blev ett dragplåster för oss lärlingar, då bruna kuvertet öppnades på torsdagar. På ”röda näsan” ("Systemet") blev det stopp då man inte hade åldern inne, men på Mäster Anders kom man in.  Vi var underåriga men våra korvören visades respekt genom att vi fick sitta kvar tills vi själva valde att lämna lokalen. Under den tiden hann vi med, en ”Grillbiff med Mexicanasås”, en TT, en fyra Skåne och först då fjunet växt till granstubb gick vi hem.
Etik och moral  
Hur ser det idag ut på våra krogar som inte bara serverar kuponggäster. Ja det är förmodligen en kultur som de flesta inte är i närheten av i dyrtider. I både Stockholm och New York sitter trots finanskris fortfarande finansvalpar, investerare, samt övrigt bankfolk på guldkrogar och äter precis som tidigare. Lägre stående har blivit tvunga att reducera antalet krogbesök, vilket blivit kännbart för krogbranschen. Men bland finansfolket ger man inte upp i första taget, man ser möjligheter i andras förluster – nu kan man köpa billigt. När notan skall betalas är det även småspararna som står för kalaset. Dessa fantastiska män med konsten att förföra regeringar över hela världen är vaccinerade mot etik och moral. Måste större finanskriser lamslå världen innan det blir rättning i ledet? Alla som fått sina pengar förskingrade via investerare borde vara de enda som rättmätigt kan kräva att hovmästaren skall förflytta snyltgästerna. När de sedan står utanför i kylan kan de fundera över att 268 finansfamiljer äger lika mycket som halva jordens befolkning. Foto: Richard Meek

Inga kommentarer: