FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

lördag 2 oktober 2010

Ytterligare en osynlig allians


Går det att bryta svensk politiks starkaste allians, den osynliga alliansen, som är betydligt starkare än både den rödgröna och regeringsalliansen, den mellan Schyman och journalisterna?

"Så vinner du valet i talet" - så skulle den nya kursen för kommunalpolitiker heta som Gudrun Schyman och Paul Ronge presenterade för pressen i slutet av 2009. Kursen skulle appliceras på just de politiker inför kommande val, som var "mindre klädda i näbben", än framför allt Gudrun.

Den salufördes i första hand som en retorikbaserad demokratifrälsare och konklusionen för deltagarna "ett bättre självförtroende". Likt en flugfångare efter en 3,5 timmars-kurs kunde sedan politikerna gå ut på gator och torg och hösta in sina nya väljare bland gräsrötterna.

onsdag 29 september 2010

Integration och dess betydelse

Eftersom främlingsfientlighet inte är någon sjukdom kan man givetvis inte bota den, och framför allt inte hos individer som är utan denna åkomma. Däremot kan man framkalla aggressioner hos dessa individer. Det vanligaste sätten för framkallandet är genom att lägga icke uttalade åsikter i deras mun, samt med ställningstagande och fördömande offentligt, utan de dömdas närvaro. Nä, en sjukdom är nog att söka någon annanstans än hos individen. Skendemokrati är åtminstone en samhällsböld och är alltid en utlösande faktor för misstroende mellan grupper i samhället. En skendemokrati utgör dessutom en falsk spegel av fördelad makt. Ju längre en skendemokrati regerat desto svårare är den den att upptäcka.

Är Sveriges parlament en skendemokrati? Passningen kommer ifrån Sverigedemokraterna. Vad SD begär är att den sittande regeringen skall redogöra för sin integrationspolitik, och därmed via utskott kunna påverka deras beslut. Om inte så är svaret givet. Hitintills har de folkvalda inte implantera förståelsen för nuvarande integration, då de inte varken parlamenteriskt eller offentligt belyst frågan. Först när någon som Sverigedemokraterna med kontroversiella åsikter knackat på riksdagsdörren ställdes nu den svenska demokratin på prov. Avslutningsvis, i nuläget förstår jag mig inte på vår integration, då integration innebär att sammanfoga olika delar till en komplexare helhet. Varför skall det vara komplext att leva i Sverige?