FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

söndag 14 oktober 2012


Jan Myrdal i medial 

kameraåkning utan poäng

Programledaren Cecilia Bodström, tillsammans med Jan Myrdal,
i SVT2:s programserie "Min sanning". TV-Foto. LES
Det blir tydligt att "Min sanning" inte levererar någon "sanning", bara legitimerar en lögnaktig barrikadbyggare, i ett annorlunda sammanhang.

Vi fick se en 85-årig Jan Myrdal i TV-programmet "Min sanning" häromdagen. Tydligen ansåg SvT Myrdal vara så skör att programledaren borde lägga taktiken på terapeutisk nivå, men glömde att det är patienten som ska ligga ner, inte terapeuten.  Tidigare kanalchefen på Sveriges Radios P1, Mette Friberg, framträder i SvT 2:s programförklaring, där hon framställer kollegan Cecilia Bodström, som "en nyfiken, skarp och varm journalist, med rätt bakgrund för att samtala med höstens gäster". Man nämnde inget om hennes unika fysiska aktiviteter i stolen under sändningarna. Bodström har ersatt den tidigare programledare Kristina Hedberg, som kom i konflikt med ledningen, då hon inte var nöjd med vare sig lön eller uppdrag.

Bevisligen har Hedberg rätt, för något mindre journalistiskt kvalitativt än "Min sanning" med Jan Myrdal har initierade nog sällan skådat. Om nu tekniken var att höja allmänbildningen hos några av tittarna, så bör redaktionen haft med i beräkning att folkmordsförnekare mycket sällan är sensibla nog att öppna sig.

Om man dessutom tror att kameraåkningar förstärker frågeställningen hos programledare med tunna analyser av vår nutidshistoria, har man fel. Snarare tydliggörs det än mer att programmet inte levererar någon "sanning", bara legitimerar en lögnaktig barrikadbyggare i ett annorlunda sammanhang.

Nej, Cecilia Bodström, med din 32 kvinnor och män starka redaktion, om inte Myrdal hade beslöjats av en modernt förskönande programform, och istället skärskådats av professionell politiskt och sakkunnig research, hade vi fått se och höra en despot på yttersta vänsterkanten, som i trängda lägen hade upprepat standardinvektiven "tölp", "pöbel", "vulgär" samt "plejbejisk". Nu minns vi i stället en "hänt i vecket-journalistik", som bara återspeglade hans omöjliga förhållningssätt till djur, barn, fruar och föräldrar.

Nästa tisdag kommer jag istället för "Min Sanning" ägna åt TV-kanalen Axess, som med bara fem medarbetare och sakkunniga programledare producerar högintressanta intervjuer.

Inga kommentarer: