FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

måndag 8 februari 2010

Borg vs Östros


Erlander och Ohlin i Vasaparken 1954
Nu finns det hopp för de intellektuella, enligt professor Leif Lewin.
    Han påstår att vi kan se fram emot en debatt mellan två giganter i höst, giganterna Thomas Östros och Anders Borg. Professorn liknar Östros vid Ernst Wigforss, samt Borg som en hybrid av Bertil Ohlin och Herbert Tingsten.

    Låt oss begrunda Leif Lewins jämförelser. Ernst Wigforss tillhörde den absoluta intellektuella eliten under sina studieår i Lund. Redan i unga år försörjde han sig på forskningsföre läsningar, efter att ha förvärvat fil kand, fil lic samt docentur i nordiska språk. Wigforss var också socialdemokratisk riksdagspolitiker under tiden 1919-1949 och tillsammans med Gustav Möller räknas han som samtidens största socialdemokratiska teoretiker. Hans käpphäst var väl övertygelsen att marxismen hade fel då den menade att kapitalismen inte kunde lösa en ekonomisk nationell kris. Wigforss ansåg däremot att det löste man med åtstramningspolitik vid högkonjuktur och arbete vid lågkonjunktur. Enligt Herbert Tingsten, var Wigforss en begåvning samt stor politiker, men stod inte på egna ben då hans ideologier var åt det eklektistiska hållet.
"Bördorna behöver fördelas rättvist"
   Som jämförelse har Thomas Östros högskoleutbildning i nationalekonomi (filosofie licentiat), men hur är det med hans retorik och politiska insatser. Han har varit bitr finansminister, utbildningsminister och näringsminister. Har lyssnat runt och sökt på nätet efter politiska insatser signerade Östros. Så gott som inga träffar eller kom-ihåg under hans mandatperiod dök upp. Om man ändå skall nämna något så bidrog Östros med följande uttalande vid ”socialdemokratiska jobbkongressen” i höstas.
"Om vi ska ta Sverige tillbaka till toppen behöver alla hjälpas åt. Jobb och välfärd måste sättas före sänkt skatt. Bördorna behöver delas rättvist."
    Om detta är ett uttalande som Leif Lewin tror att väljarna bedömer som intellektuellt tankearbete, kommer inte väljarna att bli besvikna i höst. Något mer innovativt ifrån oppositions-
politikern Östros kan vi nog inte förvänta, då han i nuläget även bortser ifrån den största finanskrisen i mannaminne.
Vasaparken och Mora
    För rättvisans skull borde jag här också återge den intellektuella jämförelsen mellan Borg och Tingsten/Ohlin. Efter en timme vid klaviaturet är resultatet nada, världen får vänta. Däremot finns det hur mycket fakta som helst gällande Tingsten/Ohlins intellektuella insatser vid anföranden och debatter som är oomtvistliga. Under min ungdom var det anbefallt fullständig tystnad i hemmet vid två årligen återkommande tillfällen. Det var radiosändningarna i början av 50-talet ifrån Vasaparken respektive Mora, där huvudpersonerna var Bertil Ohlin vs Tage Erlander och Mora-Nisse vs övriga skidsverige.

    Att uppnå en debatt som i grunden är situationsbunden, innehållande förnuft, känsla och personlighet är definitivt utesluten. Känslan och den personliga utstrålningen lyser med sin frånvaro hos både Östros och Borg. Situationsbunden politik uppstår i nutid endast då felaktiga siffror presenteras. Fyrtio- och femtiotalets retoriker skulle aldrig förstått innebörden i dagens debatter. Förmodligen har professor Lewin en annan uppfattning.

Inga kommentarer: