FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

söndag 14 februari 2010

OS i Vancouver



                                                                                            Foto: Leif E Ström
Vancouver 2010 har börjat! Det började väl inte som vi hade väntat , men det finns olympiska tillfällen med resultat som ingen ens vågat drömma om. Jag listar här tre för mig oförglömliga och oförväntade OS-resultat:

N:o 1. Steven Bradbury Australiensisk short-track-skrinnare i Olympiska vinterspelen i Lake Placid USA 2002.
   Han var på väg ut ur tävlingen redan i kvartsfinalen då han blev trea. Men efter en diskning fick han vara med i semifinalen. Där låg han sist då två åkare föll i sista kurvan och Bradbury blev kvalificerad till finalen. I finalen låg han åter klart sist, men i sista kurvan före mållinjen föll samtliga utom Bradbury som klarade sig tack vare att han låg så långt efter. Bradbury gled över mållinjen som olympisk mästare.
   Australiens första olympiska vinterguldmedalj någonsin.


N:o 2. Sommarolympiaden Munchen 1972, där skulle som vanligt USA:s baketgrabbar vinna guld. De hade uppfunnit sporten och aldrig förlorat en internationell match. Guldet skulle bara hämtas hem i matchen mot Sovjet Unionen. ”Ryssarna” ledde mestadels men då tio minuter var kvar bröt Doug Collins bollen och avancerade mot motståndarnas mål och blev foulad. Han satte bägge bollarna och blev världsberömd för att plockat de mest värdefulla poängen i USA:s baskethistoria. Nu ledde USA med 50-49, då det var 3 sekunder kvar begärde Sovjet time-out och yankees på plan börjadet fira guldet. Då spelet satte igång fick sovjeterna inspelet och den kastades till Aleksander Belov. Han satte två poäng och basketens största sensation var ett faktum. Om jag minns rätt börjde tiden räknas först då mottagaren fick bollen, därav vinst för Sovjet.
   USA godkände aldrig resultatet och därmed inte sina silvermedaljer heller.

N:o 3. Här handlar det om hockey och här handlar det om en match som beskrevs av en amerikansk reporter med följande rader före matchen : ” Om inte isen smälter eller USA eller något annat lag åstadkommer ett mirakel, kommer ryssarna att vinna det olympiska guldet för sjätte gången på de senaste sju turneringarna."
   Ryssarna hade under 70-talet gästat Nord-Amerika vid ett flertal tillfällen. Resultaten hade varit förkrossande för både Canada och USA:s lands- och NHL-lag. Så det var ingen som trodde på en Yankee-vinst i Lake Placid 1980. USA hade med nöd och näppe tagit sig vidare med bl.a ett oavgjort resultat mot Sverige. Sverige ledde med 2-1 då amerikanarna kvitterade i slutminuten.
   De avancerade till final och mötte björnarna som inte kunde förlora. Ryssarna ledde men amerikanarna kämpade sig fram till 3-3 i nionde minuten. Då tio minuter återstod i tredje perioden stänkte Mike Eruzione in slutresultatet 4-3. Ryssarna slet som galna björnar och Tichonov vägrar att ta ut målvakten Myshkin som hade ersatt legenden Tretjak i den senare delen av matchen. För den som inte har minnesbilderna helt klara går det att analysera slutskedets höga nivå och nästan totala brist på utvisningar. Matchen dömdes av den finländske domaren Karl-Gustav Kaisla.
   Då matchen var slut skrek kommentatorn i högtalaren: Do you believe in miracles? YES!!!

Tillägg den 4/5 2010: Ovanstående händelser har fått en stark konkurrent under OS i Vancouver 2010. Johan Olsson fick oss att utstå ett av världens mest spännande lopp sett ifrån soffan. Skulle "stora stygga vargen" Petter Northug" komma ikapp Johan? Han hade legat etta i skiathlon-loppet på 15 km under nästan hela tiden. Först då Marcus Hellner gick över mållinjen som vinnare och Johan blev trea kunde man andas ut.
Tack och grattis än en gång.

Inga kommentarer: