FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

fredag 26 februari 2010

Jeshua och hans familj


Häromkvällen fick jag en uppenbarelse via ett dokumentärprogram på TV. Programmet presenterade frälsarens verkliga uppstån-delse. Då vår "Bibel Jesus" namn var vanligt förekommande fanns det en som utmärkte sig med ovanligt from inställning gentemot sina medmänniskor.
Hans gärningar ville givetvis de lärda befästa historiskt. Men under århundraden har han blivit något mer än bara from. Mitt vita puzzel med en saknad bit blev komplett, då biten som fattades visades vara en familjebit. De flesta 7-åringar har inte accepterat att Marias graviditet berodde på en helig befruktning. Men kyrkans män  har inte lyssnat på barnen eller på Jesus mamma. Nu kan äntligen söndagsskole-lärarna sluta ljuga om tillkomsten bara de uppdaterar sig med teologins dolda rön. Jesus var ju en människa som du och jag, fast frommare.
Familjen bestod av Josef, Maria, Jesus och Jacob. Då apostlarna efter romarnas erövringar började sprida sitt evangelium sopade man verklighetens familj under mattan. Som PR-gubbe var det omöjligt för Lucas att sprida ett evangelium med "broder" Jesus som hjälte. Han skapade i stället Tellus första superman och kallade pappa Gud, samt påstod att de onda makterna hade korsfäst sonen.  Det fanns  ingen anledning att föra brorsans påvra budskap vidare, ty han var en tystlåten man med ett budskap som uteslöt maktutövande, överdåd och lögner. Må denna fromma varelse vila i frid. Men utifall jag har fel och han är Messias son, så har hans budskapsbärare skapat sig jordens största maktimperium, byggt på förtryck och underkastelse.
Det är det som stör både Jesus och mig. F.ö. måste man tillskriva skapelsens författare en viss smartness, då de kallar sin lära för monteistisk profetreligion. Detta innebär bl.a. att andra folk får ha en annan gud. Vilket är grunden för egen överlevnad.
Bild: Gustave Doré

Inga kommentarer: