FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

tisdag 23 februari 2010

Kommande kris i Europa

Underbara semestergrekland är på väg utför. Maktutövarna i landet har inte insett det basala ansvaret för att leda ett land. Oegentligheter i form av falsk bokföring tillsammans med korrupta banker renderar nu massarbetslöshet i Grekland.
Den korrupta statsförvaltningen har utövat nepotism i den högre skolan, då de anställt tusentals bekanta i den offentliga sektorn för att minska arbetslöshetssiffrorna. Pensionen för en tjänsteman med en tidigare medelinkomst är idag mellan 15000-16000:-/mån skattefritt. Då också den öppna handeln inte har lust att betala alla skatter och avgifter är resultatet bankrupt. Det tragiska för EU-unionen är att att Greklands problem inte är en isolerad företeelse. Flera andra länder har redan aviserat betalningssvårigheter. Enligt Andreas Cervenka på SvD så måste länder i EU med medelrisk spara 4% årligen av BNP för att klara 40 år framåt. Länder med högrisk  bör spara minst 8% av BNP nu och för all framtid.

Lokala banker

- Slutsatsen måste vara att för att få ett rättvist fungerande EU måste kontroll-instanserna stärkas. Finanskrisen skulle också kunnat lindrats genom större transparans inom finansvärlden och hårdare restriktioner för bankerna. Mitt tips är att svenskarna kräver ett banksystem där huslån och företag konsulteras av banker som har sitt huvudkontor lokalt stationerade. Hellre fler och mindre banker, med lokal kännedom om företag och fastighetsbransch, än multibanker som drar ner alla i "skiten" samtidigt. Då det gäller Grekland skall den räddande kamrern komma ifrån Sverige. Risken finns att uppgiften kolliderar med en svensk filosofi nämligen den att offentliga sektorn i hög grad är produktiv. Tyvärr verkar det så att ju större politisk storskalighet desto mer kontroller och fler storebröder på parnassen. Det är väl inte ett sånt EU vi vill ha? Eller...

USA

Oavsett  europeiska problem kan det ekonomiska läget i det stora landet i väster ytterligare skruva till vår levnadsstandard. Dess statsskuld är ofattbart stor och vem står som borgenär när Indien, Japan och framförallt Kina vill ha sina investeringar tillbaks? USA:s statskuld var 237000:- per innevånare i okt 2008. Centralbanken Federal Reserve kan trycka nya sedlar och en högre inflation kan sänka värdet på lånen, men det reducerar bara köpkraften. Ytterligare lök på laxen är Obamas nya sociala reform som skall kosta yankarna 950 miljarder dollar över de kommande tio åren. Jag tror att det behövs betydligt mer, än en svensk kamrer för att fixa USA:s ekonomiska problem. Kanske de miljarder som läggs ut på klimatforskning skulle frysas inne några år och användas till påvisbara resultat i stället.

Solidaritet

En reflektion i sammanhanget är klimaträddarnas längtan att i nuvarande ekonomiska världsläge kräva ett rättvist fungerande världs-avtal för klimatet. Invektiven över USA:s sk svek efter Köpenhamns-konferensen är detsamma som att inte förstå prioriteringen av människors överlevnadsstrategier. Amerikanarna vill rädda sina jobb och ha någonstans att bo i första hand. Fö. ett val inte särskilt olikt Tellus övriga medborgare. Att sen klimativrarna inte vill solidarisera sig med amerikanska arbetare då ivrarna kommer ifrån vänstern, det är för mig lika svårt att förstå som deras budskap. Vänstern har kanske en dold ekonomisk reserv sedan den stora kommunisttiden som kan kompensera minskad levnadsstandard och högre kostnader för hela jordens befolkning?

afghanistan

Om vi skickar soldater till en krigszon får vi nog räkna med en och annan förlust av ett svenskt människoliv. Det är den tragiska effekten då länder sträcker efter vapen i stället för att lösa konflikten vid bordet. Denna elementära utgång mellan stridande har föranlett en stor partipolitisk debatt hemma, uppbackad av svensk media. I alldeles omedelbar närhet och med litet focus ifrån samma grupper dödas varje vecka en civil svensk  på öppen gata eller i hemmet. Ingen statsmakt har skickat ut de inblandade på uppdrag att använda vapen mot varandra, är det därför ingenting görs förutom undermåliga och underbemannade polisiära förundersökningar med erkänt dåligt resultat.

trots allt

Tänk om alla soldater hade samma uppdrag som ELVIS PRESLEY hade, då han var stationerad i Tyskland. Nämligen att hålla tidigare världskrigs-startare på mattan samt spela in toppfilmen GI BLUES. Här är en låt som kan muntra upp i februarikylan. SJ:s personal borde se den innan de glömmer bort hur hjulen ser ut då de snurrar. Håll ut det kan inte bli värre. (Värre än så här kan det aldrig bli sa pessimisten - det kan det visst det sa optimisten).