FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

fredag 26 mars 2010

Den hotade demokratin

Efter att de stora kanonerna Lars Gustafsson och Jan Myrdal sagt sitt i den aktuella kulturdebatten på Newsmill, poppar lätta artilleriet upp ur sina värn. Jan Myrdal samanfattade problematiken med: "Skit släpper de igenom - läs dagens upplagor av våra fyra tidningar i Stockholm! - men för medborgarna viktig information stoppar de och/eller vinklar till oigenkännlighet."
Men se det föll inte litteraturkritikern Christer Enander på läppen. Han såg sitt "demokratiska imperium" hotat och contrade med:
"När tidningsledningarna nu obekymrat och oreflekterat skoningslöst skär i kultursidornas budget så är det verkligen, som Stefan Jonsson uttryckte, ett hot mot demokratin."
http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/24/crister-enander-kultur

Pennans kommentar:
Enanders uttalandet beskriver inte verkligheten. Den beskriver istället våndan av att vara ekonomiskt ansvarig för en produktion som genererar redaktörer med löner upp till 150000:-/mån + pensionavsättning.

Kultur är allt som man kan odla, den största är gräset. Att då nämna demokrati i sammanhanget och förbise gräsrötternas livsyttringar, skapar endast en sotdöds-smittad verksamhet. Först medicin mot arrogans sedan ut i solen och den verkliga verkligheten. Därpå kanske kultureliten kan gödsla för populasen utan skyddshandskar och gasmask så länge presstödet räcker åt komposten.

Inga kommentarer: