FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

söndag 21 mars 2010

Konservatism skolans och politikens framtid

                                                                           
Det är dags att uppdatera och omvärdera "konservatism" i synnerhet inom skolpolitiken och i allmänhet inom parlamentsarbetet. Konservatism bygger på naturliga lagar, där samhälle och människa utvecklas på ett harmoniskt vis. Dess grundpelare kultur, traditioner och sedvänjer är obefintligt då det i dag "pladdras" i riksdagens pulpeter, inte ens högerfalangen tror på problemlösningar byggda på erfarenhet. 

   Kanske skulle en lösning vara att de historielösa uppdaterar skillnaden mellan strukturkonservatism och Edmund Burkes idékonservatism. Det senare bygger på ett generellt bibehållande av strukturer men tillåter förnuftigt underbyggda förändringar. Att sedan de röd-gröna sammankopplar konservatism med höger-politik är ytterligare ett underkännade av även de historie-politiska kunskaperna. Den rätta anledning är fysisk och har sitt urspung i den första franska nationalförsam-
lingen.

    Politik innebär i bästa fall att förändra och förbättra. Revolutionärer och konservativa gör det bara utan eller med grundläggande ideér. Eftersom konservatism även bygger på stabilitet så förväntar jag mig inga förändringar eller självmördande folkvalda inom en snar framtid. Politisk stabilitet skulle ju kväva innovatörerna och öka transparansen. Däremot kan den svenska majoriteten drömma om en forskning som bygger på naturliga lagar, där forskarna framställer ett nationellt vaccin mot politiska visionära galningar. Om det är någon som har "känningar" i Vetenskapsrådet kan han eller hon vara så vänlig att framföra budskapet? Tycker det skulle vara klädsamt för denna instans att få både ett tydligt och märkbart resultat för omväxlings skull.

   PJ Anders Linder SvD, beskriver i söndagskrönikan dagens visionära politiker som reseledare, med en redan beskriven resehändelse utan begången avfärd. Länken nedan till Linders artikel ger fakta angående utfallet för dåvarande skolminister Göran Perssons nya gymnasiereform som sjösattes i början av1990-talet. http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-politiska-hogmodets-pris_4454939.svd

   Tror någon att Göran Persson är visionär när han i dag brukar sin egendom i Sörmland - förmodligen inte nu gäller det egna pengar - han har förmodlingen också insett att försöksodlingen med våra skolungdomar gav en klen skörd. Klen skörd blev det däremot inte då han summerar egen vinning efter knappt sjutton visionära år i riksdagen. Han kommer vara den socialdemokrat som skapat sig den största privata förmögenheten via politiska uppdrag under oöverskådlig tid. Frågan är om strukturkonservatism diskuteras vid frukostbordet på Torp mellan Göran och Anita eller om den redan är en verklighet?

   Före godsägare Perssons sejour, hade riksdagsmännen löner som kyrkoherdar. Detta för att inte minska förtroendet mellan styret och medborgarna. Konservatismens förtroende- och gemensamhetstänkande lyser med sin frånvaro då liberaler och förträdare för egoism pläderar. Ytterligare, ett respektlöst beteende förekommer regelbundet genom unisona avlägsnanden ifrån riksdagsstolarna. I stället får experter och kommissioner ”arbeta”. De avlägsnade finner man i korridorer, motionsanläggningar samt då de övar prickskytte i källargångarna. Denna delegering är ett remissförfarande som vi känner igen ifrån en annan lukrativ bransch, då eget kunnande inte räcker till. Utför våra politiker dessa överträdanden bara för att inte "vara konservativa", eller har de redan varit kunder hos Vetenskapsrådet och där blivit vaccinerade mot eget ansvar? Varför brukar då vaccineringen släppa då de folkvalda lämnat makten och det privata ansvaret istället lever i symbios med Edmund Burkes idékonservatism? Kanske ett svar är att visioner utanför parlamentet inte har samma lättköpta värdegrund?

    Slutligen, för tio år sedan skulle denna vädjan vara en utopi, men även jag inser nu att konservativa värdegrunder är den enda vägen att förbättra och utveckla oss alla bort ifrån flum och förnedring. För att slippa hallucinationer och skolflum måste vi rösta bort "titta vad jag har kommit-på-kamraterna" i höst samt överväga både en och två gånger vem som skall ha ansvar för våra ungdomar och vår skolpolitik de närmaste fyra åren. Ingen vettig människa bör accepterar ett flum-samhälle där man kan spåra kokain via kommunalt dricksvatten.

Inga kommentarer: