FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

tisdag 5 oktober 2010

Tyck som en kändis oavsett...

Superkändisen Peter Jihde, har dragit sitt strå till stacken i debatten om att vi skall "tycka olika". Mycket innovativt, människor har ju aldrig tidigare tyckt olika. Eller tvister, skilsmässor och krig är kanske uppkomna ur likheten i  hans förlovade kändisvärld. Klartexten skulle istället gett ett uttryck för en vilja "Älska alla genom att minimera dig själv och dina ståndpunkter".

- En människas unika kulturella och geografiska bakgrund präglar personen och gör henne, eller honom, intressant". Jadu Jihde, Zlatan bor numera i Milano, och emellanåt i Stockholms skärgård och Limhamn. Han och alla dina arbetsbekanta är säkerligen intressanta och stimulerande att arbeta ihop med. Men om vi lägger dessa kanske 5000 intressanta lyckade individer åt sidan, och lämnar din lyckostudio, blir allting annorlunda. Då handlar det om miljoner individer istället. Med ett perspektiv ifrån räddningstjänsten utryckningar i vårt land kan du få visshet i att vår invandring , och integration skapat ett samhälle som ingen av er "det tjusiga folket" någonsin kommer att få uppleva. Anställda inom räddningstjänsten däremot upplever dagligen "svenska" miljöer av förnedring och hopplöshet som inte står efter utländska katastrof-reportage på TV-4. Nejdu, det är den svenska politiska kulturen som skapar grogrund för både de lyckade och misslottade invandrarna i vårt samhälle inte individen. Inget annat land i världen förutom Sverige åsidosätter de demokratiska grunderna för att istället prioritera en kvoteringsdemokrati.

På denna kommentar och en del andra försöker signaturen Sebastienne läxa upp oss icke troende, genom att förtydliga vem som har gjort vad och vilka kulturer vi skall tacka för vårt levebröd.

- Sebastienne, alltså arabiska siffror kommer som tidigare nämnts inte från arabiska halvön utan har sitt ursprung ifrån Indien. Egentliga araber bor på Arabiska halvön och dessa härstammar ifrån judafolket. Men eftersom vi inte vet om det var en ”judisk arab” eller någon äkta så gör jag halt här. Grekland som stat är långtifrån någon homogen historisk stat, utan bildades 2000 f.Kr som en koloni av stammar norrifrån. Demokratin är inte heller grekisk då det egentliga ursprunget är Kretensiskt. Latinska alfabetet har också sitt ursprung på Kreta, men med en ursprungsbefolkning som förmodligen är ifrån Nordafrika blir även denna din utsaga för svår att säkerställa. För att sedan belysa kebabens härkomst bör man nog fördjupa sig lite längre i sina nyvunna kunskaper, då Turkiet tidsperiod sträcker sig bara 87 år bakåt i tiden. Ingen i dag levandes turk kan rabbla upp det historiska ursprunget för den republik som bildades så sent som 1923. Pizzan är inte italiensk, utan har sitt ursprung ifrån Kampanien sedemera kungariket Neapel, där huvudorten var Napoli och bildades av grekiska kolonister 600 f.Kr. Ättelägg ifrån just dessa, knåpade ihop ett grundrecept på 1500-talet som vi idag kallar pizza.

M.a.o det är aldrig adekvat att hänvisa till si eller så, då vi egentligen inte vet var den historiska tidsgränsen skall dras. Vad som däremot är kristallklart är följande: Alla älskar definitivt inte att åka till Thailand – få har en favoritrappare - min svenska kebab gjord på svensk högrev, är vida överlägsen en ursprungligt gjord på lamm - och alla som varit i Italien vet skillnad på en svensk och italiensk pizza.

Så till sist Sebastienne, många är säkert tacksamma för dina fördjupande analyser, men min mat är min - mitt brännvin är svenskt och det språk som är skrivet med latinska bokstäver, är än så länge mina förfäders. En fördom kan var negativ eller positiv, men alltid stereotypisk. Vet du förresten att du lever i det enda land där erfarenhet inte kan särskiljas ifrån fördomsfullhet?

Inga kommentarer: