FÖR DE UTAN IDEOLOGISKT TUBSEENDE - KANSKE EN FOKUSERING PÅ NAIV REALISM

fredag 4 januari 2013

Så såg pinglorna ut på 50-talet
oftast lät de nästan lika bra
Den amerikanska musikskatten beskattades hårt den  1:a  januari 2013,
Patti Page gick ur tiden 85 år gammal.

Av familjens alla 78:a varvare, var det bara några få som var spelbara och samtidigt höll den musikaliska kvalitét, vilket undslapp dem att förpassas till soptippen vid senaste flytten. Patti Pages inspelning på svenska Metronome var en av dem.

Jag kan se farsgubben 1951, slängandes runt med älskad maka över den slitna parketten, i svettig nylonskjorta med slipsen fladdrandes över axeln. Ur radiogrammofonen skramlade ljudet av "Tennessee Waltz" och skivväxlaren om vartannat.

I inspelningen av valsen, övergav hon Jimmy Joy och ackompanjerades i stället av "Jack Real Orchestra. Resultatet blev en av världens mest sålda singlar.


Patti Page fick även några monsterhit med "I went to your Wedding" samt "The Doggie in the Window". För de som gillade hemvävt, är väl minnet av Alice Babs "Vad tar ni för valpen där i fönstret" mer bekant?

I went to your Wedding fick uppleva det motsatta då Spike Jones gav ut en alldeles egen version, där det flabbades mer än gräts.

Trots alla andra musikinfluenser, är Patti en av få som lyckats hålla sig på countrylistorna under ett halvt sekel. Hon framträdde även 1960, i "Elmer Gantry", med Burt Lancaster och Jean Simmons.

Avslutar med ett klipp från filmen med "Let Jesus come in to your heart"!

Inga kommentarer: